Berlijn

(Duitsland)

menu
   Link toevoegen

Duitsland » Berlijn

Berlijn (Duits: Berlin) is de hoofdstad van Duitsland. Het is tevens een deelstaat, zoals Nederland de provincies kent.
Berlijn is een metropool en de grootste stad van het land, met bijna 3,5 miljoen inwoners. Het is tevens één van de grootste steden van de Europese Unie.

In Europa geldt Berlijn als één van de grootste culturele, politieke en wetenschappelijke centra. Kunstenaars trekken vaak niet meer naar Parijs, maar doen Berlijn aan om daar hun vormen verder te verbeteren.
Dit komt ook doordat de stad bekend is voor het hoog-ontwikkelde culturele leven (festivals, nachtleven, musea, kunsttentoonstellingen enz.) en de vrije levensstijl, moderne tijdgeest en de lage kosten.
Bovendien is Berlijn is één van de groenste steden van Europa: 18% van Berlijn bestaat uit natuur en parken en 7% uit meren, rivieren en kanalen.

De stad ligt in het noordoosten van het land, aan de rivier de Spree en wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waarvan ze sinds 1920 geen deel meer uitmaakt.

Zoals al vermeld is Berlijn niet saai te noemen. Integendeel: s nachts, zeker in de weekenden, bruist het van de feesten en partijen. Sociaal gezien loopt men voor op bijvoorbeeld Amsterdam: in Berlijn zijn nauwelijks vechtpartijen in het uitgaansleven en daardoor is de politie ook bijna niet te zien. Men waakt over elkaar.

Berlijn is, om de vergelijking nog eens te maken, evenals Parijs niet in een week te bezichtigen. Men zal, eenmaal van Berlijn geproefd hebbende, eens weerkeren.

Foto's Berlijn

foto toevoegen
Schloss Charlottenburg in Berlijn, Duitsland
Schloss Charlottenburg (© MgE)
De Friedrichstrasse in Berlijn, Duitsland.
Friedrichstrasse (© Donato)
Guggenheim (© Guggenheim)
Reuzenpanda (© Zoologischer Garten Berlin)
Die Bahnhof in Berlin.
Het Station in Berlijn (© Dhr. Eikhuis)
De Branderburger Tor (© Dhr. Eikhuis)
Voeg een foto van Berlijn toe!
Selecteer een eigen foto:
Naam:
E-mail:
Titel van de foto:
Beschrijving van de foto:
Neem de beveiligingscode over:
captcha
Koppelingen